Отглеждане на гигантски зеленчуци

Лесни стъпки за отглеждане на гигантски зеленчуци

Много градинари се радват на конкуренцията на отглеждането на най-големите зеленчуци и цветя. Наистина е невероятно колко големи ще бъдат някои от тези гиганти. Аз не говоря за тия бейзболни бухалки, които се скриха под листата. Говоря за зеле от половин килограм и тикви, които получават по 25 паунда на ден. Тези гиганти се планират и се грижат.

За да се конкурирате сериозно с подправените гигантски производители на зеленчуци, ще трябва да положат значителни усилия в почвата ви, вашия избор на място и вашата градинарска техника.

Но за да започнете да се забавлявате с нарастващи зеленчуци с големи размери, ето няколко лесни стъпки към успеха.

Изберете правилната семена

Това е най-важната стъпка, защото някои разновидности просто нарастват по-големи от други. Сериозни гигантски производители често ще търсят редки семена, за да растат. Можете да започнете своя собствена гигантска линия, като изберете обещаващ сорт, като например Атлантическа гигантска тиква или Стар колос на наследствения домати и след това спасяване на семената от най-големите плодове за засаждане през следващата година. (Това работи само с открити опрашвани сортове, така че отклонявайте се от хибридите, ако планирате да спасите семена.)

Може да се наложи да направите някои изследвания върху сортовете, които надеждно се прераждат в гиганти, но името обикновено ги отдалечава, като руския мамут слънчоглед, който расте на височина от 17 фута. Ето няколко предложения, за да започнете.

Дайте им здравословен старт

Уверете се, че вашите растения ще растат преди дори да засадите. Разстелете няколко тона или компостирайте есента преди засаждането. Ако сте сериозно да се състезавате, трябва да направите пълен тест за почвата и да попълнете всички хранителни вещества и хранителни микроелементи, които може да липсват.

Гигантските зеленчуци са склонни да растат бързо, затова се нуждаят от много храна. Бавнодействащите органични торове, добавени по време на засаждане, ще гарантират, че храната е там, когато растението се нуждае от това. Това също така ще допринесе за по-здравословна почва и по-малко проблеми с вредителите.

И знайте какъв тип тор вашето растение се нуждае. Ако отглеждате растението за плодовете, като тикви и домати, ще искате тор с високо съдържание на калий и фосфор, последните две номера на опаковката. Ако отглеждате зеленчуков лист, като зеле, ще искате по-висок номер на азот.

вода

Гигантските зеленчуци няма да бъдат толкова толерантни към спорадичното поливане, колкото обикновената зеленчукова градина, а дори и обикновеният зеленчук е докосващ, че не получава един инч на седмица.

Трябва да осигурите редовно дълбоко поливане или вашите плодове ще изсъхнат или ще се разделят. Препоръчвам да използвате капково напояване на таймер, който компенсира дъжд, така че няма свличания. Тъй като толкова, колкото вашите растения се нуждаят от редовна вода, те не искат да седят на влажна почва.

Тънък до най-добрите плодове

Колкото повече плодове на вашите растения, толкова по-малки ще бъдат те. Ако трябва да се състезават за хранителни вещества, те никога няма да бъдат гиганти. Така че режете или рязвайте всички, но около три от най-големите, най-здравословни плодове. По-късно през сезона, може да искате да намалите до един, но запазете още няколко екстри в началото за застраховка.

Не се притеснявайте за твърде много листа. Листата е това, което ще подхранва плодовете и ще им помогне да станат по-големи.

Поддържайте внимателно наблюдение за проблеми

Вредителите, болестите и културните проблеми могат да се движат бързо и да разрушат цяла култура, особено когато има само една шепа плодове, за да започнете.

Проверявайте ежедневно своите растения и незабавно отстранявайте всички проблеми. Опитайте и отстранявайте проблемите ръчно, тъй като използването на химикали може да наруши растението също. Надяваме се, тъй като давате на вашите растения всички предимства, проблемите ще бъдат малко.

Сега идва трудната част. Трябва да бъдеш търпелив. Виж, но не докосвайте. Твърде много раздразнение с вашите растения е толкова лошо, колкото и твърде малко. Оставете ги да правят това, което правят, и просто да ги гледате да растат.

Ако се окажете пристрастени към нарастващите гигантски зеленчуци, говорете с конкурентите на местния ви панаир. Някои ще бъдат приятни, но много от тях са много отворени и щедри с техните знания. Те ще знаят кой има най-доброто семе и ще се радваме да обсъдим техниката с вас. Възможно е дори да има регионална организация на гигантски производители на зеленчуци във вашия район.

За хумористичен, но много информативен поглед към разрастващи се гигантски тикви, аз препоръчвам книгата "Дворци Джайънтс: стремежът да пораснем най-голямата тиква" от Сюзан Уорън. Г-жа Уорън следва конкурентите през целия вегетационен период и ни дава много съвети по пътя.