store.bg - бързо, лесно и удобно
store.bg - бързо, лесно и удобно!
Грижа за клиента   |   За контакти
Начало   Двор и Градина    Как да си отглеждаме зеленчуци на балкона?
Начало   Двор и Градина  
Използваме бисквитки, за да осигурим възможно най-доброто преживяване в нашия уебсайт. За да работи store.bg правилно е необходимо съгласие с употребата им!
Детайлни настройки
Съгласен съм с бисквитките

Как да си отглеждаме зеленчуци на балкона?

Храната е най-вкусна, когато е приготвена с домашни продукти. Всеки би се съгласил с това, както и с факта, че няма нищо по-хубаво от това човек да разполага с домашна градина.

Представете си само - приготвяте се за вечеря, искате да си нарежете салата и вместо да ходите до магазина или да се ровите в хладилника, отивате до градината и си откъсвате краставица и домат. А ако имате нужда от свежо допълнение към някое ястие, трябва просто да вземете ножица и да си отрежете от специалното сандъче със свежи подправки. Сигурни сме, че всеки, който обича да прекарва време в кухнята си, би желал да разполага със свеж магданоз, босилек, мента, мащерка и други подправки под ръка - също както в кулинарните предавания.

Всичко това звучи страхотно, нали? Зеленчуковата градина обаче преди всичко изисква пространство. Това, естествено не е проблем за хората, които живеят в къща с двор. Но ако живеете в апартамент, домашната градина може да ви се струва като трудноизпълнима мечта. Често забравяме обаче, че балконът не е само за декоративни цветя и всъщност може да бъде прекрасно място, където да се отглеждат подправки, някои зеленчуци и дори плодове. Хората, чиито балкон е остъклен или не разполагат с такъв също могат да се възползват от нашите съвети, защото някои билки и зеленчуци може да се отглеждат досущ като декоративни растения, без да заемат повече място от необходимото и стаята да изглежда също толкова красива, колкото и с цветя.

В тази статия ще разберете как може да превърнете своята стая или балкон в малка домашна градина и ароматен кът, така че да отглеждате здравословна храна у дома, дори върху съвсем малко, но достъпно пространство. Ще научите кои зеленчуци са най-подходящи за отглеждане на терасата, кои за вътре в стаята, къде и кога да ги посадите, както и как да се грижите за тях. А свежи идеи и съвети за това как максимално да оползотворите и малкото пространство, с което разполагате, може да прочетете тук.
Преди да си направите градина
Ако харесвате домашно отгледаните зеленчуци, свежи подправки и дори плодове, вероятно жадувате да имате малка градинка у дома, дори тя да се състои само от няколко саксии или сандъчета. Както вече споменахме, това е напълно възможно - въпросът е на първо място да проверите дали имате условия за такава градина. А ако живеете в апартамент, то най-подходящото място е терасата.

Независимо с какви размери е тя, ние ще ви покажем как да използвате максимално това пространство. Дори да не разполагате с балкон, понякога е нужно да имате един-два добре осветени от слънцето прозореца. Важно е да знаете, че ако апартаментът ви се намира много на високо, терасата ви е изцяло остъклена или има мрежи, които ограничават достъпа на насекоми до растенията, това би попречило на естественото им опрашване. А именно благодарение на него растението образува семена и плодове. Повече за опрашването на балконски зеленчуци, подправки и плодове може да прочетете в информацията по-долу.

Най-лесният начин да разберете дали имате подходящите условия за градина на балкона е да си отговорите на следните три въпроса: дали до избраното от вас място достига достатъчно слънчева светлина, какви растения искате да посадите и в какво ще ги отглеждате.
Колко слънчева светлина достига до терасата ви?
Светлината е един от най-важните фактори при отглеждането на всякакви растения. Всеки плод, зеленчук, подправка и всяко цвете имат различни "предпочитания" за дневното количество светлина, от което имат нужда. За създаването на домашна градина обаче е необходимо да прецените относителното количество слънчева светлина, която огрява вашата стая или тераса. А най-лесно ще може да го направите, след като разгледате следните "категории" слънчева светлина, която достига до балкона ви:

  • Пълно осветяване или "изцяло на слънце" - повече от 6 часа директна слънчева светлина.
  • Частично слънчево осветяване - 4 до 5 часа директна слънчева светлина.
  • Частична сянка - 2 до 4 часа директна слънчева светлина.
  • Сянка - по-малко от 1 час директна слънчева светлина.

Най-точна преценка за количеството слънчева светлина, която ще получат растенията, може да добиете през пролетта или началото на лятото, когато заобикалящите храсти и дървета са се разлистили. И тъй като повечето блокове и жилищни кооперации се намират в близост едни до други, те често се засенчват. Затова в повечето случаи светлината, достигаща до балкони на апартаменти, попада в категориите частична сянка и частично слънчево осветяване.
Какво искате да отглеждате на вашия балкон?
Може би се чудите какво толкова може да посадите на това малко пространство. Е, зеленчуците може би няма да пораснат толкова големи, колкото ако са посадени в земята в голяма градина, но за сметка на това ще бъдат домашни и със сигурност много вкусни. Свежите подправки също се развиват доста добре в саксии и сандъчета, стига да имат необходимото количество слънчева светлина. Освен това те са почти винаги най-добрият отговор на въпроса "Какво да посадя в своята мини градина?", защото когато купуваме свежи подправки от магазина, трябва да вземем цяла връзка, когато всъщност ни трябват само 1-2 стръка.

Какво ще има в бъдещата ви домашна градина може би е най-важният въпрос. Дали ще посадите всякакви видове зеленчуци и подправки или ще наблегнете на определени растения - решението е изцяло ваше. Така например може да си направите зеленчукова градина за салата (домати, краставици и свежи подправки), зеленчукова градина за готвене (тиквички, лук, дори картофи и моркови), мини градина със свежи подправки, или "букет" от билки за чайове. В отделните ни статии с внимателно подбрана информация, поднесена по интересен и достъпен начин, може да се научите как да си отглеждате подправки и билки на балкона и дори как да си отглеждате плодове на балкона.

Каквото и да решите да посадите, все пак ще трябва да се съобразите и с мястото, с което разполагате - било то цял балкон или само един прозорец с място за две-три саксии. Също така е добре да разберете кога трябва да се посадят, колко светлина им е необходима и други условия за отглеждането им. Необходимо е преди това да проучите дали подправките и зеленчуците, които сте си избрали са сезонни, какви условия изискват дали грижите им изискват използване на торове и дали е необходим разсад. Ако не сте наясно как се прави разсад, може да прочетете как става това стъпка по стъпка в статията ни "Как да си направим разсад?".
Какви съдове ще използвате за вашата градина на балкона?
Кои са най-подходящите съдове за отглеждане на вашите "балконски" зеленчуци, плодове и свежи подправки? Отговорът на този въпрос е много прост - няма такива, защото... всички са подходящи! Точно така - стига да разполагате с подходящата торопочвена смес, всяко нещо може да се превърне в съд за тази цел.

Някои хора използват за саксии вече ненужни за тях предмети, като например дървени или тенекиени кутии и стари кухненски съдове. Така може на нечия тераса да видите босилек, посаден в джезве, магданоз - в чайник, моркови, засадени в стари гумени ботуши и много други подобни практични идеи. Всичко зависи от това колко е голямо въображението ви.
Опрашване
Мрежите против насекоми могат да бъдат много полезни когато не искате да допускате комари до дома си. Но ако терасата ви е остъклена и сте сложили такива мрежи там, където искате да си направите зеленчукова градина, това може да попречи на опрашването на цветовете.

Опрашването представлява пренасяне на цветен прашец (полен) от тичинките към близалцето. Това може да се случва по два основни начина - самоопрашване и кръстосано опрашване. Ако растението е двуполово и съдържа в себе си и мъжки, и женски части, то може да се опрашва само (самоопрашване). Такива са житните и бобовите култури, както и доматите. Другият начин е като в един цвят попадне цветен прашец от друго растение от същия вид (кръстосано опрашване). Този вид опрашване може да става с помощта на фактори като вятър и дъжд или с помощта на насекоми (пчела), които пренасят прашеца просто като посещават цветовете на растенията.

Казано накратко, ако искате да се радвате на домашни зеленчуци при изцяло затворена тераса, може да направите две неща:
  • или да осигурите на насекомите достъп до растенията по време на цъфтеж (чрез отваряне на прозорци, врати или премахване на мрежите);
  • или да опрашите цветовете ръчно, като нежно и с помощта на малко парче памук пренесете цветен прашец от мъжката към женската част на растението.

Ето и кои са основните зеленчуци, подходящи за отглеждане на балкона:
Домат
Семената на доматите се засяват през февруари-март. Необходимо е да се направи разсад, който се засажда на постоянното му място през месеците април-май. Добре е мястото, на което ще отглеждате доматите да бъде осветено поне 6 часа на ден. Относно поливането - то трябва да е умерено, като се уверявате, че почвата не е нито твърде суха, нито твърде влажна.

Съвети и полезна информация за отглеждането на домати на балкона:
  • При засяване на семената за разсад може да се използват малки саксии или кофички.
  • Когато семената покълнат до разсаждането им, е много важно при поливането да не се намокрят самите растения, тъй като е лесно да изгорят от слънцето след това.
  • След като пораснат растенията, е необходимо да бъдат прикрепени към колове.
  • Доматите са особено подходящи за отглеждане във висящи саксии и дори по метода "отглеждане надолу с главата". Повече информация за този метод на засаждане може да прочетете тук.
  • Най-подходящи за отглеждане в саксии са чери доматите - може да разнообразявате с различни цветове и форми - черни, жълти, оранжеви и дори крушовидни чери домати.
Краставица
Семената на краставиците се засяват през март-април. Необходимо е да се направи разсад, който се засажда на постоянното му място през месеците май-юни. Добре е мястото, на което ще отглеждате краставиците да бъде осветено поне 6 часа на ден. Относно поливането - то трябва да е умерено, като се уверявате, че почвата не е нито твърде суха, нито твърде влажна.

Съвети и полезна информация за отглеждането на краставици на балкона:
  • Когато растенията пораснат, ще е необходим някакъв вид опорна конструкция, по която стеблата да се "катерят" и увиват.
  • Краставиците също са подходящи за отглеждане "надолу с главата". Повече информация за този метод на засаждане може да прочетете тук.
  • Ако искате, много лесно може да си отглеждате и корнишони - за хрупкава салата или за направата на буркани с кисели краставички.
Пипер и люти чушки
Семената на пипера се засяват през февруари-април. Необходимо е да се направи разсад, който се засажда на постоянното му място през май. Добре е мястото, на което ще отглеждате пипера да бъде осветено поне 6 часа на ден. Относно поливането - то трябва да е умерено, като се уверявате, че почвата не е нито твърде суха, нито твърде влажна.

Съвети и полезна информация за отглеждането на пипер на балкона:
  • Периодът за засаждане на семената за разсад варира при различните сортове пипер.
  • Когато растенията пораснат, ще е необходим някакъв вид опорна конструкция, за да се избегне извиването и евентуалното пречупване на стеблата.
  • Пиперът и лютите чушки също са подходящи за отглеждане "надолу с главата". Повече информация за този метод на засаждане може да прочетете тук.
Патладжан
Семената на патладжана се засяват през март-май. Добре е мястото, на което ще отглеждате патладжаните да бъде осветено поне 6 часа на ден. Относно поливането - то трябва да е умерено, като се уверявате, че почвата не е нито твърде суха, нито твърде влажна.

Съвети и полезна информация за отглеждането на пипер на балкона:
  • Патладжанът заема много място. Ако искате да го отглеждате на балкона, трябва да се снабдите със саксия, която да бъде дълбока и широка поне 40 cm и да посадите по едно растение в саксия.
  • Някои саксийни видове патладжан също позволяват да бъдат отгледани по метода "надолу с главата". Повече информация за този него на засаждане може да прочетете тук.
  • Тъй като вече поникналото растение трудно понася пресаждане, е хубаво да засеете семената директно на постоянното им място - по 1-2 семена в саксия.
Маруля и други видове салати
Семената за салати се засяват през януари-септември. Добре е мястото, на което ще отглеждате салатите да бъде осветено поне 4-5 часа на ден. Относно поливането - то трябва да е умерено, като се уверявате, че почвата не е нито твърде суха, нито твърде влажна.

Съвети и полезна информация за отглеждането на салати на балкона:
  • При засяване на семената през зимните месеци е добре съдът да бъде покрит със стъкло.
  • Повечето видове марули и салати понасят частично засенчване, така че не е задължително да стоят на пряка слънчева светлина, просто на добре осветено място.
  • Почти всички видове марули и салати не понасят задушаване. Затова при засаждане на семената на постоянното им място е добре да оставяте разстояние от поне 20 cm едни от други. Ако все пак посеете семената твърде гъсто, ще е необходим разсад.
  • Ако искате постоянна реколта от салата, посявайте семената поетапно на всеки 1-2 седмици.
Кълнове
Кълновете са източник на много хранителни вещества, а процесът на покълване в домашни условия може да трае само няколко дни. Семената за кълнове мохат се засяват по всяко време на годината.

Съвети и полезна информация за отглеждането на кълнове у дома:
  • Първоначално съдът със семената се държи на по-тъмно място. Когато кълновете пораснат по-големи от 1.5 mm се преместват на светло място, но без достъп до пряка слънчева светлина.
  • За лесно покълване може да засадите семена за кълнове в специални уреди. Така например компанията "Bavicchi" е изработила специален буркан и уред за покълване.
Лук (кромид)
Лукът може да се отгледа от семе, но може и да се засади от арпаджик (ситни глави лук) и от по-едър арпаджик, известен като балучка. Така може да го отглеждане за зелен лук, като режете зелените листа за салата или да го оставите да образува големи луковици за кромид лук. Друг начин е да вземете няколко глави кромид лук и да ги посадете в саксия, без да са изцяло засадени в почвата. Така те ще прокарат зелени листа, които може да използвате за салата. След като са отрязани, те порастват отново.

Ако се гледа от семе, то е добре те са се посеят през февруари-май, като се има предвид, че периодът за засяване на семената варира при различните видове лук (жълт, червен или бял). Добре е мястото, на което ще отглеждате лука да бъде осветено поне 5-6 часа на ден. Относно поливането - то трябва да е умерено, като се уверявате, че почвата не е нито твърде суха, нито твърде влажна. Когато лукът образува глава обаче, поливането трябва да се прекрати, за да се избегне загниване.
Зелен лук
Може да отгледате лук за връзки от семе, но може и от по-едър арпаджик, известен като балучка (около 2.5 cm). Семената се засяват в периода февруари-юли. Добре е мястото, на което ще отглеждате салатите да бъде осветено поне 5-6 часа на ден. Относно поливането - то трябва да е умерено, като се уверявате, че почвата не е нито твърде суха, нито твърде влажна.
Тиквичка
Семената за тиквички се засяват през март-май. Добре е мястото, на което ще отглеждате тиквичката да бъде осветено поне 4-5 часа на ден. Относно поливането - то трябва да е умерено, като се уверявате, че почвата не е нито твърде суха, нито твърде влажна.

Съвети и полезна информация за отглеждането на тиквичка на балкона:
  • Тиквичката заема доста място - ето защо е добре да засаждате по едно растение в саксия. Всяка саксия е добре да бъде дълбока и широка минимум 40 cm.
  • След като се снабдите със съд, засейте по 1-2 семена в саксия.
  • Когато растението порасне, ще има нужда от някакъв вид опорна конструкция.
  • Желателно е саксията с тиквички да не бъде разположена на проветриво място.
Чесън
Може да отгледате чесън в домашни условия от вече стара глава чесън. Изберете хубави скилидки (по възможност външни) и ги засадете в саксия на дълбочина 2.5 - 3 cm и на разстояние от поне 5-6 cm между скилидките. При засаждане на чесън по този начин ще може да си режете зелените листа като добавка към салатата. Образуването на луковица с много скилидки може да отнеме няколко месеца (около 9).

Съвети и полезна информация за отглеждането на чесън на балкона:
  • Чесънът не се развива особено добре при засенчване, нито ако е посаден много на гъсто.
  • При образуване на нови луковици поливането трябва да се ограничи, за да се избегне изгниване.
Целина (листна и главеста)
Може да си отглеждате листна или главеста целина от семе, като семената се засяват през февруари. Необходимо е да се направи разсад, който се засажда на постоянното му място през март-април. Добре е мястото, на което ще отглеждате целината да бъде осветено поне 4-5 часа на ден. Относно поливането - то трябва да е умерено, като се уверявате, че почвата не е нито твърде суха, нито твърде влажна.

Съвети и полезна информация за отглеждането на тиквичка на балкона:
  • Листната целина има нужда от повече светлина, отколкото главестата, макар че от главестата също може да използвате листата за готвене.
  • Листната целина може да отгледате от семе, но има и друг начин. Ако отрежете основата на вече пораснало растение (или купена листна целина) и я поставите във вода, много лесно и бързо ще се развие нови листа.
Спанак
Семената за спанак се засяват през април-ноември. Добре е мястото, на което ще отглеждате спанака да бъде осветено поне 6 часа на ден. Относно поливането - то трябва да е умерено, като се уверявате, че почвата не е нито твърде суха, нито твърде влажна.

Съвети и полезна информация за отглеждането на спанак на балкона:
  • За зимна реколта е добре да посеете семената към края на август.
  • Ако отглеждате спанак през пролетта и лятото изберете полусенчето място, но ако е през есента - изберете слънчево място за саксията.
  • За отглеждането на спанак в домашни условия може да използвате и по-плитка саксия, но за сметка на това по-широка.
Фасул
Фасулът се засява през април-август. Добре е мястото, на което ще отглеждате боба да бъде осветено поне 3-5 часа на ден. Относно поливането - то трябва да е умерено, като се уверявате, че почвата не е нито твърде суха, нито твърде влажна.

Съвети и полезна информация за отглеждането на фасул на балкона:
  • Периодът за засяване на семената варира при различните сортове фасул. Освен това е желателно в Северна България засяването да се случва най-късно до юни месец.
  • Семената на фасула се засаждат на постоянното им място, като може на едно място да сложите по 2-3 семена.
  • Фасулът също е подходящ за отглеждане "надолу с главата". Повече информация за този метод на засаждане може да прочетете тук.
  • Фасулът е сравнително компактно растение и за него ще е достатъчна саксия с дълбочина около 15 cm.
  • Когато растението порасне, ще има нужда от някакъв вид опорна конструкция, по която да се увива.
Грах
Семената за грах се засяват през февруари-април за ранна реколта и през септември-октомври за късна реколта. Добре е мястото, на което ще отглеждате грах да бъде осветено поне 6 часа на ден. Относно поливането - то трябва да е умерено, като се уверявате, че почвата не е нито твърде суха, нито твърде влажна.

Съвети и полезна информация за отглеждането на грах на балкона:
  • Някои сортове грах могат да се садят за ранна и късна реколта, а други - само за ранна.
  • Когато растението порасне, ще има нужда от някакъв вид опорна конструкция, по която да се увива.
  • За добра реколта поставете семената в хладка вода за 12 часа, преди да ги засадите.
Репички
Семената за репички се засяват през април-септември за ранна реколта и през септември-октомври за късна реколта. Добре е мястото, на което ще отглеждате репички да бъде осветено поне 4-5 часа на ден. Относно поливането - то трябва да е умерено, като се уверявате, че почвата не е нито твърде суха, нито твърде влажна.

Съвети и полезна информация за отглеждането на репички на балкона:
  • Има сортове репички, чиито семена могат да се засаждат по-рано; освен това има сортове, които стават и за есенна реколта.
  • Репичките са едни от най-подходящите зеленчуци за отглеждане в саксия. Достатъчно е тя да бъде с дълбочина около 15 cm и да посеете семената на 6-8 cm разстояние едно от друго.
  • Ако искате постоянна реколта от репички, сейте семена на всеки 2-3 седмици. Така ще имате домашни хрупкави репички за салата в продължение на няколко месеца.
Картофи
Засаждането на покълнали картофи на директнот им място става през май. Добре е мястото, на което ще отглеждате картофи да бъде осветено поне 4-6 часа на ден. Относно поливането - то трябва да е умерено, като се уверявате, че почвата не е нито твърде суха, нито твърде влажна.

Съвети и полезна информация за отглеждането на картофи на балкона:
  • Картофите са светлолюбиви и не понасят пълно засенчване.
  • Звучи странно, но в домашни условия може да си посадите картофи и без да имате двор с градина. Необходим ви е обаче доста голям съд - саксия с широчина и дълбочина минимум 45-50 cm или голям чувал.
  • На дъното на съда се слага основа от рехка почва - този слой е между 10-35 cm (зависи от широчината на съда). Отгоре се слагат покълнали картофи и се зариват с още около 15 cm почва и тор, след което се полива обилно.
  • До две седмици се появяват първите кълнове. След като пораснат около 10-15 cm, отново се затрупват с почва, за да се стимулира образуването на още корени, по които ще се появят новите картофи.
Моркови
Семената за моркови се засяват през февруари-октомври. Добре е мястото, на което ще отглеждате моркови да бъде осветено поне 4-6 часа от пряка слънчева светлина дневно. Относно поливането - то трябва да е умерено, като се уверявате, че почвата не е нито твърде суха, нито твърде влажна.

Съвети и полезна информация за отглеждането на моркови на балкона:
  • Почвата на морковите трябва да се поддържа винаги влажна.
  • Отглеждането на моркови в саксия е лесно - необходим ви е само дълбок съд, за да има място, където да растат.
  • Морковите могат да се отглеждат от семе, но съществува и друг начин. Ако сте си купили моркови на връзка, които имат зелени листа, може да ги отрежете, заедно с малка част от самия морков, да ги сложите във вода. След като се вкоренят, могат да се засадят в по-дълбока саксия.
  • Ако искате да внесете разнообразие в салатите и в ястията си, може да отгледате сорта моркови "Rainbow blend". Морковите от този сорт могат да бъдат разноцветни - от бели и жълти до лилави.
Червено цвекло
Семената за червено цвекло се засяват през март-юни. Добре е мястото, на което ще отглеждате червено цвекло да бъде осветено поне 4-6 часа на ден. Относно поливането - то трябва да е умерено, като се уверявате, че почвата не е нито твърде суха, нито твърде влажна.

Съвети и полезна информация за отглеждането на червено цвекло на балкона:
  • Добре е цвеклото да бъде поставено на слънчево до полусенчесто място.
  • Както при всички кореноплодни, така и червеното цвекло има нужда от повече пространство, особено в дълбочина. Ето защо е добре да се сдобиете с по-дълбоки саксии.
Манголд (листно цвекло)
Семената за листно цвекло се засяват през април-юни. Добре е мястото, на което ще отглеждате листно цвекло да бъде осветено поне 4-6 часа на ден. Относно поливането - то трябва да е умерено, като се уверявате, че почвата не е нито твърде суха, нито твърде влажна.

Съвети и полезна информация за отглеждането на листно цвекло на балкона:
  • Периодът на засяване на семената варира при различните сортове манголд - най-често срещаните видове са с бели и червени дръжки.
  • Манголдът е наричан още листно цвекло или спаначено цвекло. Съдържа огромно количество полезни вещества и е страхотно допълнение към салатата.
  • Засява се директно на постоянното му място. Подходящ е за отглеждане в по-големи саксии и сандъчета.
Джинджифил
Може да отглеждате джинджифил в домашни условия, като засадите покълнал корен. Това е хубаво да се случи в периода март-април. Добре е мястото, на което ще отглеждате джинджифил да бъде осветено поне 4-6 часа на ден. Относно поливането - то трябва да е умерено, като се уверявате, че почвата не е нито твърде суха, нито твърде влажна.

Съвети и полезна информация за отглеждането на джинджифил на балкона:
  • Добре е джинджифилът да бъде поставен на слънчево до полусенчесто място.
  • Най-популярният начин за размножаване на джинджифил е чрез вкореняване на части от корена.
  • Ако искате да отгледате джинджифил в домашни условия, се снабдете с плитка, но широка саксия. Ако тя е с диаметър около 40 cm, можете да засадите повече от едно растение.
  • Вземете вече голям корен джинджифил, по възможност покълнал и го разрежете на парчета с дължина до 5 cm, като всяко от тях има поне една развита пъпка.
  • Прибирането на реколтата става след изсъхването и увяхването на листата. Това може да отнеме около 5-6 месеца.
Търсене
За двора
За градината
За дома
За автомобила
За домашните любимци
Ваучери за подарък от store.bg
Boxnow
Намаление на хиляди книги