Статиите на 1001 Рецепти

Дип, сос и дресинг - каква е разликата?

Вкусната храна понякога е много повече от храна. Вкусната храна понякога е цяла философия. История, зад която има десетки часове в опити, докато не бъде получен най-съвършеният вкус. Маниер, с който храната се приготвя. Стил, с който се сервира.

Обичам да хапвам в ресторанти. Когато погледна менюто, обикновено се зачитам повече в съставките на ястието, отколкото в името му. Доста често там присъстват три думички, които всички знаем с какво предназначение са.

Дип, сос и дресинг са три думи за горе-долу едно и също нещо – овкусяването на ястието/десерта. Сега ще ви разкажа и за разликата помежду им.

Сос

Сос Холандес
Сос Холандес

Класическите сосове варират от течна до сравнително гъста консистенция. Служат за овкусяване на ястия, като често се добавят към самото ястие, а не отделно, както е при дип сосовете. Датират от Средновековието, където са били определящ фактор и основна гордост на френската кухня. Известно е, че един от уважаваните френски готвачи е създал списък с над сто соса, част от които са негови творения. Една от позициите в списъка заема и до днес популярният сметанов сос. Други примери за класически сосове са сос Хиляда острова, сос Бешамел и сос Холандес.

Дип

Дип, или от английски dip, което означава „потапям“, всъщност е сос, с който храната се овкусява, като се... потапя. Примери за дип сос са класическите и добре познати ни майонеза, кетчуп и горчица, които са в известен смисъл мултифункционални, защото могат да бъдат класирани и като дип, и като сос, а в някои случаи – и като дресинг. Други примери за дип сосове са гуакамоле, боровинкова салса и медена горчица.

Дресинг

Дресингът е салатен сос. Класическа рецепта за дресинг е винегрета, който се приготвя от микс на оцет или лимон, зехтин и подправки. Има рецепти за салатен сос, които са на база млечни изделия като майонеза и кисело мляко, както и такива, които се приготвят с топлинна обработка. Пример за топли дресинги са и топингите са десерти. В приготвянето им няма нищо сложно, а правят една обиквена топка ванилов сладолед, сервирана по по-кокетен начин, да изглежда като десерт от изискана френска кафетерия.

И една бърза идея за...

Десерт с портокалов сос

В коктейлна чаша сипете две супени лъжици сладък ликьор, като отгоре сложите топка-две ванилов сладолед. Полейте с портокалов сос, който сте приготвили в тенджерка от 200мл. портокалов сок, кората на един портокал, 2-3 лъжици захар и ванилия за повече аромат. За завършек добавете бишкота и лист прясна мента.

След като вече има бърза, лесна и ужасно вкусна рецепта за десертен топинг, то ето и една за основното ястие или разядка:

Сочен дип от спанак и артишок

  • 1 ч.л. зехтин
  • 5 скилидки чесън, накълцан
  • 300 г размразен спанак, нарязан
  • 1/2 чаена чаша заквасена сметана
  • 60 г кремa сирене
  • 50 г артишок, нарязан
  • 100 г червена чушка, нарязана на ситно
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 150 г моцарела, настъргана
  • 50 г пармезан, настърган
  • Моцарела сирене за поръсване
  • Филийки франзела или сухари за потапяне в соса

Загрейте фурната на 250-300 градуса.

Включете котлона на най-високата температура, като в дълбок тиган запържите чесъна в зехтина за не повече от минута. След това добавете спанака и разбърквайте, докато не покрие повърхността на тигана. Добавете поетапно сметаната и крем сиренето, без да спирате да бъркате.

След това прибавете артишока, червената чушка и лимоновия сок. Разбърквайте с дървена лъжица, докато вкусовете се смесят добре. Добавете и моцарелата и пармезана, разбърквайки сместа за още 15мин. След това изсипете в средна тавичка и поръсете с още малко моцарела. Намалете фурната на 180 градуса и запечете за 30мин.

Сервира се топло с вкусен хляб.

Не се колебайте да опитате, да експериментирате и да зарадвате близките си с някой вкусен дип или топинг, които ще превърнат обикновеното хапване в изискано ястие, чийто майстор готвач сте именно вие!

Александра-Емили Кокова

Коментари за статията:

Автор Мнение

Mariyan Stoyanov

2016-03-22 05:00:19

Да!

Публикувайте коментар за статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2024 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.